Για την εξέλιξη των έργων της «υπογειοποίησης» και τα αποτελέσματα της συνάντησης μας με τον υπεύθυνο έργου, κο Τσοτσορό.

Ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Σεπολίων ενημερώνει τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των Σεπολίων για την πορεία των έργων της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών και τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου με τον υπεύθυνο έργου της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε, κο Τσοτσορό

Πριν από αυτή τη συνάντηση, ο Σύλλογος μας έκανε επανειλημμένες προσπάθειες να συναντηθεί με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., Κο Βίνη, οι οποίες δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση.

Ωστόσο, στη συνάντηση αυτή, μας δόθηκε η ευκαιρία να θέσουμε τα ερωτήματα που απασχολούν τους κατοίκους αλλά και τα αιτήματα του Συλλόγου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ:

Ο κος Τσοτσορός μας ενημέρωσε ότι το έργο έχει καθυστερήσει 12 μήνες.

Πλέον, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι 62 μήνες.

Οι 8 μήνες εκτ του συνόλου της καθυστέρησης οφείλονται στην μη παραχώρηση της δυτικής γραμμής από τον ΟΣΕ για  αποξήλωση και οι 4 μήνες στη μεθοδολογία τρόπου κατασκευής. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν προκάλεσε επιπλέον καθυστέρηση αλλά συνεχίζει να παρακολουθεί το έργο. Επίσης, μας ενημέρωσε ότι αναμένεται στις αρχές του 2021 ένα καινούργιο μηχάνημα νέας τεχνολογίας χωρίς ηχητική όχληση (επιπλέον τους ενός που ήδη υπάρχει). Επίσης ότι δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην επίσπευση της κατασκευής, ειδικά του δυτικού τμήματος, ώστε να παραδοθεί η γραμμή στον ΟΣΕ, προς λειτουργία. Σε ερώτηση για τη (σύμφωνα με δημοσιεύματα) διαφωνία μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και της κατασκευάστριας εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ, μας δήλωσε ότι δεν υπάρχει…

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΒΑΣΕΩΝ ΠΕΖΩΝ:

Θέσαμε ερωτήματα και επιμείναμε ιδιαίτερα σε αυτό το ζήτημα.

Σχετικά με τις διαβάσεις των πεζών μας ενημέρωσε ότι στην εξέλιξη των έργων θα κατασκευαστούν άλλες δύο ανισόπεδες διαβάσεις επιπλέον αυτής που υπάρχει ήδη στην οδό Ζαχία προς το Σταθμό Λαρίσης, οι οποίες θα έχουν πρόβλεψη για χρήση από Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες (ανελκυστήρες). Όσο για τις ισόπεδες διαβάσεις που έκλεισαν, ο κος Τσοτσορός ανέφερε ότι ήταν, ούτως ή άλλως, παράνομες εντός αστικού ιστού και οι πολίτες τις χρησιμοποιούσαν με δική τους ευθύνη, παρόλα αυτά θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι μας προβληματίζει ιδιαίτερα ο αριθμός των διαβάσεων που θα προκύψει κατά τη διάρκεια των έργων καθώς μιλάμε για τρεις σε ένα μήκος σχεδόν τριών χιλιομέτρων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΧΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ:

Για την όχληση που θα προκαλέσει το έργο, όσον αφορά τους ρύπους, τις δονήσεις, την ηχορύπανση και την οσμή, ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ιδιαίτερα αυστηρή για τα παραπάνω θέματα, και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Συγκεκριμένα για την έντονη οσμή που υπάρχει αυτή την περίοδο στο εργοτάξιο στις Τρεις Γέφυρες, μας ενημέρωσε ότι θα γίνει άμεσα αυτοψία.

Επίσης, μας είπε ότι δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στο δίκτυο ομβρίων υδάτων από την κατασκευάστρια εταιρεία, και ότι δεν ευθύνεται η κατασκευή του έργου για την πρόσφατη συσσώρευση νερού στους δρόμους της περιοχής.

Για τις συνθήκες που επικρατούν γύρω από το εργοτάξιο στο χώρο του Πάρκου «Άτλας», αναφέραμε την έλλειψη φωτισμού και καθαριότητας, στοιχεία τα οποία δημιουργούν εικόνα εγκατάλειψης η οποία ενισχύει την παραβατικότητα, και όλα αυτά αυξάνουν την ανησυχία των κατοίκων. Ο κος Τσοτσορός δεσμεύτηκε να το εξετάσει.

Για το πολύ σοβαρό θέμα των κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων που θα προκληθούν από την κατασκευή του έργου, ενημερωθήκαμε ότι θα γίνουν κυκλοφορικές ρυθμίσεις οι οποίες θα θίγουν τους κατοίκους και τους επαγγελματίες επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως καθώς η «διαφραγματική κατασκευή» θα φτάσει σχεδόν κάτω από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών και πολύ κοντά στις εισόδους των κτιρίων και των μαγαζιών. Ειπώθηκε, από μεριάς κου Τσοτσορού, ότι θα πρέπει να επιστρατεύσουν την υπομονή τους και να δείξουν κατανόηση.

Από τη μεριά του Συλλόγου, θεωρούμε και λέμε ότι η υπομονή και η κατανόηση δεν αρκεί! Θα πρέπει να παρθεί από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε και την κατασκευάστρια εταιρία κάθε διαθέσιμο μέτρο ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΚΟΣΤΙΣΕΙ που θα εξασφαλίζει τη μείωση των συνεπειών για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες όπως:

  • Ταχύτατη ολοκλήρωση των εργασιών και όχι άλλες καθυστερήσεις
  • Επαρκής φωτισμός και φύλαξη πέριξ του εργοταξίου
  • Καθημερινή καθαριότητα πέρυξ πέριξ του εργοταξίου
  • Μείωση έως και εκμηδενισμός -αν γίνεται- της σκόνης, των οσμών, των δονήσεων και της ηχορρύπανσης

Ταυτόχρονα ο Σύλλογός μας σκοπεύει να καλέσει τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της οδύ Κωνσταντινουπόλεως να προχωρήσουμε σε αιτήματα προς τον Δήμο Αθηναίων και την Κυβέρνηση. Η μείωση έως και απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη μέχρι την ολοκλήρωση των έργων θα είναι ένα από αυτά, ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες που τα καταστήματά τους σχεδόν θα αποκλειστούν.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΙΩΚΟΥ:

Την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020, συζητήθηκαν προς έγκριση, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων, δυο θέματα που αφορούν στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή, λόγω του συγκεκριμένου έργου. Το πρώτο θέμα αφορά στη διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Σιώκου, για 30 μέρες, από το ύψος της οδού Αυλώνος μέχρι την οδό Κωνσταντινουπόλεως, για την κατασκευή έργων αποχέτευσης λυμάτων. Το δεύτερο θέμα αφορά τη στένωση κατά περίπου τέσσερα μέτρα, της ισόπεδης διάβασης αυτοκινήτων στην οδό Σιώκου, για 7 μήνες στην Α’ Φάση και 4,5 μήνες στη Β’ Φάση του έργου.

Για τα θέματα αυτά, θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν στην πρόβλεψη και την κατασκευή πεζοδρομίου κτλ καθώς διακυδεύεται η ασφαλής κυκλοφορία των πεζών, προς τη ΤΟΜΥ στα Θυμαράκια, προς τα ΚΤΕΛ κλπ αλλά κυρίως η πρόσβαση στον Παιδικό Σταθμό της οδού Σιώκου πολλών γονιών με καρότσάκια κτλ.

Ο κος Τσοτσορός μας είπε ότι δεν είχε πληροφόρηση και δεσμεύτηκε να το διερευνήσει και να μας απαντήσει.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΟΣΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΖΑΧΙΑ:

Πρόσφατα, κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν στο Σύλλογό μας ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με εγκατάλειψη, βρωμιά, έλλειψη φωτισμού αλλά και παραβατικές καταστάσεις όπως διακίνηση ναρκωτικών, βία και απειλές στον περιφραγμένο χώρο κοντά στη διάβαση της οδού Ζαχία προς τον Σταθμό Λαρίσης.

Επειδή ο χώρος αυτός είναι εντός της επικράτειας του «έργου» το θέσαμε υπόψιν του κου Τσοτσορού αλλά αυτός μας ενημέρωσε ότι την ευθύνη του χώρου την έχει ο ΟΣΕ.

Ενημερώνουμε τους κατοίκους της περιοχής πως ο Σύλλογός μας παρακολουθεί αδιάλλειπτα την εξέλιξη των εργασιών για την υπογειοποίηση των γραμών και παρεμβαίνει διαρκώς και όπου κρίνει πως χρειάζεται.  Καθένας μπορεί και πρέπει να απευθύνεται στο Σύλλογο για κάθε ζήτημα που θέλει να αναφέρει ή που κρίνει πως χρειάζεται διερεύνηση και παρέμβαση.

Όλοι γνωρίζουν πως ο Σύλλογός μας, μαζί με εκατοντάδες και χιλιάδες, κατοίκους της περιοχής Σεπολίων, Θυμαρακίων, Λόφου Σκουζέ και Πλατείας Αττικής, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ για πάνω από 20 χρόνια την πραγματοποίηση αυτού του «έργου πνοής» για την περιοχή. Στο παρελθόν τεθήκαμε επικεφαλής στον αγώνα ενός ΔΙΚΑΙΟΥ και ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ αιτήματος με αποτέλεσμα τρεις φορές να συρθούν τα Διοικητικά Συμβούλια και οι Πρόεδροί μας στα δικαστήρια με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων και του ΟΣΕ. Όμως δικαιωθήκαμε! Το έργο έχει ξεκινήσει και αυτό οφείλεται στους αγώνες των κατοίκων και της «Αναγέννησης».

Η αδιαμφισβήτητη συμβολή αυτή δε μας μετατρέπει σε «εκπροσώπους» της κατασκευάστριας ή της ΕΡΓΟΣΕ/κυβέρνησης και των επιλογών τους. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ! Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε και να αγωνιζόμαστε για μία πιο όμορφη και ανθρώπινη γειτονιά! Είμαστε εδώ για να προβάλλουμε την ανάγκη της εργατικής λαϊκής οικογένειεας και των παιδιών της.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ