Πρόταση της «Αναγέννησης» για ανάπλαση στο «ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ», το «ΒΟΤΡΥΣ» και τα αδόμητα οικόπεδα της Εθνικής Οδού!

ΠΡΟΣ τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου Σεπολιών «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
ΠΡΟΣ όλους τους κατοίκους, τις οικογένειες, τις νέες και τους νέους των Σεπολίων

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογός μας κατέθεσε στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Δήμου Αθηναίων πρόταση για το «ΒΟΤΡΥΣ», το «ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ» και τα υπόλοιπα αδόμητα οικόπεδα της περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Σιώκου, Αυλώνος, Καλαμά, Γράμμου, Λέλας Καραγιάννη, Δυρραχίου & Εθνικής Οδού.

Το αίτημά μας μαζί με όλα τα συνοδευτικά σχετικά έντυπα και φωτογραφίες κατατέθηκε στη Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως και Αστικού Περιβάλλοντος με ένδειξη κοινοποίησης σε όλες τις αρμόδιες Διευθύνσεις & Υπηρεσίες (αριθμός πρωτοκόλου 29224/2-2-21).

Δημιουργήσαμε και παρουσιάζουμε μία σύγχρονη, ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση που αντίστοιχή της δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά δημόσια!

Σε αυτή τη φάση ζητάμε από το Δήμο Αθηναίων να εξετάσει αυτή την πρόταση και να ορίσει κλιμάκιο ειδικών παρουσία προϊσταμένου έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Σύλλογό μας και αυτοψία στην περιοχή για να παρουσιαστούν επί τόπου τα στοιχεία της πρότασής μας.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ:

 • Δημιουργήθηκε μετά από πολύμηνη συνεργασία ομάδας εργασίας που συμμετείχε ένας Αρχιτέκτονας, ένας Μηχανολόγος Μηχανικός και ένας Γεωπόνος. Υπεύθυνη σε όλη τη φάση ήταν η Γραμματέας του Συλλόγου μας, Νατάσσα Αυγίκου Μηχανολόγος Μηχανικός.
 • Συνοδεύεται από Τοπογραφικό Διάγραμμα, Τεχνική Περιγραφή και όλα τα σχετικά έντυπα όπως (ΦΕΚ απαλλοτριώσεων, πράξεις αναλογισμού κ.α).
 • Λαμβάνει υπόψη τις προδιαγραφές και τους κανόνες πολεοδομίας, ρυμοτομίας και χρήσεων γης όπως προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο και τα αντίστοιχα ΦΕΚ.
 • Επιλύει συσσωρευμένα προβλήματα της περιοχής και αυθαιρεσίες και προβάλλει την προοπτική σύνδεσης των χώρων που θα προκύψουν με τον «ΑΤΛΑ» όπως επίσης και με το υπογειοποιημένο -μελλοντικά- τμήμα των Σιδηροδρομικών Γραμμών.
 • Δεν αποτελεί τελική αρχιτεκτονική, μηχανολογική ή φυτοτεχνική μελέτη αλλά ΠΡΟΤΑΣΗ που περιγράφει με όση σαφήνεια γίνεται το ΟΡΑΜΑ μας και την ΑΓΩΝΙΑ μας να διεκδικήσουμε μία ΟΜΟΡΦΗ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ και εκφράζει την ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & την ΕΠΙΜΟΝΗ μας να μη χαθούν αυτοί οι ελεύθεροι & αδόμητοι χώροι, να μην συνεχιστεί η εγκατάλειψη και η βρωμιά και να μην παραχωρηθούν με οποιοδήποτε τρόπο σε επιχειρηματικά συμφέροντα!

ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ότι η πρότασή μας τέθηκε για σχεδόν 1,5 χρόνο στην κρίση των κατοίκων της περιοχής μέσα από τις παρεμβάσεις και τις συγκεντρώσεις της «Αναγέννησης», μέσα από την αρθρογραφία και τις αναρτήσεις της, με παρεμβάσεις εντός Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας και μέσα από το Κείμενο Υπογραφών που διακινεί η «Αναγέννηση» το οποίο έχει συγκεντρώσει ήδη 1000 και πλέον υπογραφές κατοίκων ενώ η διαδικασία συνεχίζεται!

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

 • Ενιαίο και αδιάσπαστο ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ με επαρκή πεζοδρόμια, φωτισμό, χώρους πρασίνου και χώρους στάθμευσης σε όλη την έκταση.
  Η πρότασή μας προβλέπει φωτισμό παντού, περίπου 500 τρέχοντα μέτρα νέα πεζοδρόμια και διαπλατύνσεις, πάνω από 100 θέσεις στάθμευσης και περισσότερα από 5 στρέμματα πράσινο. Να πέσουν οι παλιές οι μάντρες και οι περιφράξεις! Να τοποθετηθούν 2 «έξυπνες» διαβάσεις πεζών στην οδό Αυλώνος έξω από τον Παιδικό Σταθμό και στον πεζόδρομο της Δελή για να υπάρχει ασφαλής σύνδεση με τον χώρο του «ΑΤΛΑ» και μελλοντικά μέσω αυτού στο υπογειοποιημένο τμήμα των σιδηροδρομικών γραμμών!
 • Άμεση κατασκευή Πάρκου υψηλού πρασίνου στο «Κοροπούλη».
  Είναι 100% δημοτική περιουσία! Απαλλοτριώθηκε με δικά μας λεφτά και είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για καμία καθυστέρηση Προτείνουμε επίσης τη δημιουργία «Παιδικής Χαράς» εντός του Πάρκου!
 • Κατασκευή του 9ου ΕΠΑΛ σε τμήμα του οικοπέδου του «ΒΟΤΡΥΣ».
  Είναι 100% κρατική περιουσία! Απαλλοτριώθηκε με δικά μας λεφτά και είναι χαρακτηρισμένος χώρος εκπαίδευσης και αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που απαλλοτριώθηκε. Το 9ο ΕΠΑΛ αφού το εγκατέλειψαν για χρόνια στα άθλια κοντέϊνερ τώρα το έχουν ξαποστείλει στον Κολωνό και οι μαθητές των Σεπολίων διασχίζουν χιλιόμετρα ή πάνε σε άλλες περιοχές.
 • Κατασκευή δύο νέων Νηπιαγωγείων (32ου-89ου) σε τμήμα του οικοπέδου του «ΒΟΤΡΥΣ».
  Είναι 100% κρατική περιουσία! Απαλλοτριώθηκε με δικά μας λεφτά και είναι χαρακτηρισμένος χώρος εκπαίδευσης και αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που απαλλοτριώθηκε. Η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή δεν υλοποιείται στο Δήμο Αθήνας και στην περιοχή μας παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί εδώ και τρία χρόνια λόγω των τεράστιων ελλείψεων. Θέλουμε σύγχρονα κτίρια και υποδομές για τα παιδιά μας κι όχι κοντέινερ και λύσεις της πλάκας!
 • Αναστήλωση των χαρακτηρισμένων ως «μνημεία» βιομηχανικών κτιρίων του «ΒΟΤΡΥΣ» και στέγαση εκεί ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ με την ευθύνη λειτουργίας και την επιμέλεια του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.
  Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας συμφωνεί και στηρίζει απόλυτα το αίτημά μας! Θέλουμε μία κοιτίδα πολιτισμού και δημιουργίας για μικρούς και μεγάλους και όχι μία εμπορευματοποιημένη «χάβρα» με ακριβό εισιτήριο όπως κατάντησαν τα τελευταία χρόνια το στολίδι της «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ».
 • Αθλητικούς χώρους, υπαίθρια όργανα γυμναστικής και ποδηλατική διαδρομή.
  Από τη Δυρραχίου έως το «ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ» διασχίζοντας το «ΒΟΤΡΥΣ» μία ποδηλατική διαδρομή περίπου 1 χλμ μπορεί να δημιουργηθεί με πρόβλεψη μάλιστα να επεκταθεί μελλοντικά μέσω του «ΑΤΛΑ» και στο υπογειοποιημένο κομμάτι των γραμμών και να φτάσει έτσι έως το Σταθμό Λαρίσης. Ταυτόχοχρονα πρέπει να τοποθετηθούν υπαίθρια όργανα γυμναστικής αλλά και ενα γήπεδο μπάσκετ.
 • Σύγχρονο & οργανωμένο «πάρκο» για κατοικίδια ζώα.
  Το τοποθετούμε στον αδόμητο ελεύθερο χώρο επί της Εθνικής Οδού (δημόσιος) και μπορεί να έχει επιφάνεια έως και 1,6 στρεμμάτων. Με προδιάγραφές για παιχνίδι, εκτόνωση, εκπαίδευση και τις βασικές ανάγκες.
 • Διάνοιξη της οδού Γράμμου και μετατροπή της σε οδό ήπιας κυκλοφορίας.
 • Επίλυση της χρόνια συσσώρευσης ομβρίων υδάτων στην Σιώκου.

Σεπολιώτες και Σεπολιώτισσες, μελη και φίλοι του Συλλόγου μας αλλά και κάθε κάτοικος, κάθε οικογένεια, κάθε νέα και νέος των Σεπολίων, κάθε Σύλλογος Γονέων, Αθλητικό Σωματείο, Μαζικός Φορέας της ευρύτερης περιοχής!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ Η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΛΗ Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ!

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν ήταν τόσο σημαντική και ίσως ευνοϊκή η συγκυρία για να κατακτήσουμε ως γειτονιά αυτό που αξίζουμε και έχουμε ανάγκη στο «ΒΟΤΡΥΣ» και το «ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ»…
– Οι απαλλοτριώσεις έχουν ολοκληρωθεί! Στο παρελθόν τις ζητάγαμε…
– Τα λεφτά μας έχουν δοθεί! Στο παρελθόν οι αρχές καθυστερούσαν και έταζαν μόνο…
– Όλη η γη πλέον είναι δημοτική και κρατική! Στο παρελθόν είχε ιδιοκτήτες ή κληρονόμους…
– Το «ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ» είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου! Στο παρελθόν οχι…
– Το «ΒΟΤΡΥΣ» είναι χαρακηρισμένος χώρος εκπαίδευσης! Στο παρελθόν όχι…
– Το παλιά κτίρια είναι χαρακτηρισμένα «διατηρητέα μνημεία»! Στο παρελθόν όχι…

Το μόνο που εμποδίζει πλέον την πραγματοποίηση όλων αυτών που ζητάμε εδώ και δεκατείες είναι η πολιτική απόφαση και η χρηματοδότηση!

Ο Δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Αττικής και η Κυβέρνηση οφείλουν να πάρουν τις αποφάσεις και να εξασφαλίσουν τα χρήματα και τις διαδικασίες! Να συζητήσουν και να δεσμευτούν! Να σταματήσουν η κοροϊδία, τα ψέμματα και οι καθυστερήσεις!

Οι κάτοικοι, οι φορείς και όποιος θέλει να λέει πως τον ενδιαφέρει μόνο «το καλό των Σεπολίων» οφείλει να συμμετάσχει στον αγώνα για να ασκηθεί η μέγιστη πίεση εκεί από όπου θα δοθεί η λύση!

Ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» διεκδικεί εδώ και 30 χρόνια αυτά τα οικόπεδα να διατεθούν στις ανάγκες των κατοίκων! Όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα βαδίζουμε με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών της περιοχής!

ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ!
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ . . . αλλά όχι μόνοι μας!

Ως Σύλλογος, δεν έχουμε καμία αυταπάτη πως αυτό που έχουμε ανάγκη και που αξίζουμε, οι Σεπολιώτες θα το πετύχουμε στο δρόμο, με διεκδίκηση και αγώνα!

ΜΕ ΑΓΩΝΑ & ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ καταφέραμε τα 25 στρέμματα του εργοστασίου «ΑΤΛΑΣ» να μη γίνουν τσιμέντο αλλά πάρκο, αθλητικό κέντρο και σχολεία!

ΜΕ ΑΓΩΝΑ & ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ καταφέραμε να ακυρώσουμε το έκτρωμα που σχεδιάζαν στις σιδηροδρομικές γραμμές και να επιβάλλουμε de facto την υπογειοποίησή τους!

Έτσι και τώρα με διεκδίκηση και αγώνα θα έρθει η στιγμή που το «ΒΟΤΡΥΣ», το «ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ» και τα υπόλοιπα αδόμητα οικόπεδα θα μπορέσουμε να τα απολαύσουμε εμείς και οι επόμενες γενιές!

Καλή Δύναμη να έχουμε!