Προτεραιότητά μας η ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ και τα κτίρια που μεγαλώνουν και διδάσκονται τα παιδιά μας …

Δύο καταγγελίες από Συλλόγους Γονέων της περιοχής μας που αναδεικνύουν τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο ζήτημα της Σχολικής Στέγης

Προβλήματα που όσο και να τα «βάζεις κάτω απο το χαλί» δεν κρύβονται, τα ζούμε καθημερινά και αφορούν κάθε οικογένεια της γειτονιά μας ενώ ήρθαν με εκρηκτικό τρόπο στην επιφάνεια λόγω της πανδημίας και το διαρκές «ανοιξε – κλείσε» των σχολείων, τα 26άρια και 28άρια τμήματα που «δεν μεταδίδεται ο ιός» και πάει λέγοντας…

Η πρώτη αφορά το 162ο Δημοτικό Σχολείο (Ζηνοδώρου & Ιφιγένειας στον Κολωνό) και αναδεικνύει τα αδιέξοδα που δημιουργούν στην Δίχρονη Προσχολική Αγωγή οι επιλογές της Δημοτικής Αρχής (κατάργηση βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου, τα προνήπια στον πρώτο όροφο (!!!), αναστολή απαλλοτρίωσης οικοπέδου προορισμένου για νηπιαγωγείο…κ.α).

Η δεύτερη αφορά το 144ο Δημοτικό Σχολείο (Χατζηαποστόλου & Μετοχίτη στα Σεπόλια) και καταγγέλει τον εμπαιγμό και την κοροϊδία που υφίστανται οι γονείς από τη συνεχόμενη αναστολή εφαρμογής της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και της μη δημιουργίας κατάλληλων χώρων για τα Νηπιαγωγεία.

ΔΕΙΤΕ εδώ την καταγγελία του Συλλόγου Γονέων του 144ου Δ.Σ

Επίσης, μας στάλθηκε από την παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία Γονέων» η πρόσφατη ανακοίνωσή τους η οποία καταπιάνεται ακριβώς με το θέμα της «Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής» και ενημερώνει για τις πρόσφτες εξελίξεις στη 4η Δημοτική Κοινότητα..

Οι παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι μεμονωμένες και σίγουρα δεν αφορούν μόνο τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή αν και η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ και ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουν «βαρέσει κόκκινο» και αφορούν τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και την τωρινή της ΝΔ και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Αθηναίων αφορούν τόσο την προηγούμενη όσο και την τωρινή Δημοτική Αρχή!

Πρόσφατα μάλιστα η Δημοτική Αρχή κατέληξε στην στρατηγική που θα ακουλουθήσει για το πως ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα ξεκινήσει η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή στο Δήμο Αθηναίων και πως θα εξευρευθούν οι απαραίτητες υποδομές.

Στην παρουσίαση που έγινε αποδεικνύεται ΞΕΚΑΘΑΡΑ πως η Δημοτική Αρχή του κου Μπακογιάννη και η Κυβέρνηση, αντιλαμβάνεται μία σπουδαία ανάγκη της εργατικής-λαϊκής οικογένειας όχι με μία σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη αλλά ως περιττό κόστος που πρέπει να μειωθεί. Βέβαια για να το κάνει αυτό πατάει πάνω στην ανυπαρξία σχεδιασμού της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου και πάνω στη νομοθέτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δεν προέβλεψε ούτε κονδύλια για υποδομές ούτε ούτε τίποτα άλλο…και απλά πέταξε το μπαλάκι στους Δήμους…

Το παρακάτω στιγμιότυπο της παρουσίασής τους είναι ΟΛΗ Η ΟΥΣΙΑ νομίζουμε …

Τι ετοιμάζονται να κάνουν;

 • ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ για ανέγερση νέων νηπιαγωγείων, ούτε καν ένα μελλοντικό σχέδιο!
 • ΣΤΕΓΑΣΗ των μικτών παιδιών σε προκατ ελαφριού τύπου , δηλαδή σε ΤΣΙΓΚΙΝΑ ΚΟΥΤΙΑ !
 • ΚΑΤΑΛΗΨΗ ήδη υπαρχόντων χώρων και αιθουσών από σχολεία, για τις ανάγκες της προσχολικής αγωγής, παρά το γεγονός ότι είναι αναγκαίες και θα λήψουν!
 • ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΙΣΗ και ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΑΥΛΙΣΜΟ των πολύ μικρών παιδιών με μεγαλύτερες ηλικίες ακόμα και Γυμνάσια!

Ειδικά για το 4ο Διαμέρισμα και για τα Σεπόλια ετοιμάζονται να κάνουν τα εξής:

 1. Να παραμείνουν ΟΛΑ τα μέχρι τώρα προβλήματα και ΟΛΕΣ οι μέρχι τώρα δυσλειτουργίες (συγκατοικίσεις, ελλείψεις κ.α) ως έχουν χωρίς καμία προσπάθεια επίλυσης.
 2. Να χρησιμοποιήσουν ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΝ χώρο από το 62ο Δημοτικό Σχολείο για να προκύψει μία ακόμα «αίθουσα νηπιαγωγείου».
 3. Να χρησιμοποιήσουν την Βιβλιοθήκη (!!!) του 162ου Δημοτικού για να φτιάξουν μία «αίθουσα νηπιαγωγείου» στον…πρώτο όροφο (!!!).
 4. Να φτιάξουν δύο ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΝΗΠΙΩΝ με ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ τον έναν για το 151ο Νηπιαγωγείο σε οικόπεδο Ραιδεστού & Ιωαννίνων και τον άλλον για το 152ο Νηπιαγωγείο σε οικόπεδο Ζερβουδάκη & Δαγκλή.

Και για του λόγου το αληθές…

Τα πραπάνω όλα αποδεικνύουν τη ΓΥΜΝΙΑ της πολιτικής τους και το γεγονός ότι θεωρούν τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της ΠΕΡΙΤΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ενώ ταυτόχρονα χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ σε εργολαβίες, σε ληστρικές επενδύσεις, σε φοροαπαλλαγές και σε…»μεγάλους περιπάτους»…

Δύο απλές ερωτήσεις:
Στα Σεπόλια, υπάρχει ανάγκη για ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων;
Στα Σεπόλια, υπάρχουν ελλείψεις στην υποδομή των ήδη υπαρχόντων σχολικών κτιρίων;

Μία ρητή απάντηση:
ΝΑΙ και μάλιστα ΠΟΛΛΕΣ !

Μία τεράστια αλήθεια! Μία καθημερινότητα για πάρα πολλές οικογένειες!

Ας το εξηγήσουμε καλύτερα αυτό…

Την προηγούμενη δεκαετία με συνεχόμενους νόμους, εγκυκλίους και αποφάσεις (μνημονιακές και μη) από όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις, κατάφεραν να περικόψουν τα χρήματα που διατίθονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό τόσο για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων και νηπιαγωγείων όσο και για την υλικοτεχνική συντήρηση των υπαρχόντων. Εκτός αυτού, προωθήθηκαν εκατοντάδες συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, καταργήσεις σχολικών μονάδων, ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και στην περιοχή των Σεπολίων (πχ 53ο & 54ο κ.α).

Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) αφού ιδιωτικοποιήθηκε και μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία, έπειτα καταργήθηκε και συγχωνεύτηκε στην ΚΤ.ΥΠ Α.Ε (Κτιριακές Υποδομές). Αποτέλεσμα αυτού ήταν ουσιαστικά να ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ κάθε έννοια μακρόπνοου προγραμματισμού ανέγερσης σχολικών μονάδων με ευθύνη του κράτους!

Τα μόνα σχολεία που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια είναι μέσω προγραμμάτων Σύμπραξης Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) τα οποία διαφημίζονται ως «συναρπαστική ευκαιρία» για την ανάπτυξη της οικονομίας και τελικά το μόνο που αποδείχτηκε είναι ότι αποτέλεσαν συναρπαστική ευκαιρία για τους επιχειρηματικούς ομίλους να βγάλουν εύκολα κέρδη αφού οι ιδιώτες, ενώ συνεισέφεραν μόνο το 16% του κόστους μελετών και κατασκευής των κτιρίων, ανέλαβαν την κερδοσκοπική διαχείριση τους για δεκαετίες ταυτόχρονα με το γεγονός ότι τα λειτουργικά έξοδα και πάλι επιβαρύνουν της Σχολικές Επιτροπές.

Δηλαδή κρατικό (δικό μας) χρήμα από παντού για χαμηλής ποιότητας πολλές φορές κτίρια και ΟΛΑ πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα της διαχείρισης του επιχειρηματία μη χάσει κανένα ευρώ … Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις πολλές ΣΔΙΤ, για δεκάδες σχολεία, ανεστάλησαν γιατί οι επιχειρηματίες έκριναν ότι δε θα έχουν τη μέγιστη κερδοφορία που επιθυμούσαν και σε αυτές τις περιπτώσεις η ανέγερση των σχολείων δεν προχώρησε καν. Για τέτοια «ανάπτυξη» μιλάμε… Ότι συμφέρει τους ιδιώτες και τους επενδυτές.!

Συνέπειες και πλευρές αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής ζούμε στα Σεπόλια εδώ και πολλά χρόνια…

Σύμφωνα με μελέτη του ίδιου του Δήμου Αθηναίων η περιοχή έχει ανάγκη από νέα σχολεία. Συγκεκριμένα αναφέρει: » … τα παιδιά που διαμένουν στο 4ο Διαμέρισμα εξυπηρετούνται από τα υπάρχοντα Νηπιαγωγεία σε ποσοστό 28,13% και από τα υπάρχοντα Λύκεια και Τ.Ε.Ε σε ποσοστό 50,93%…». Τα στοιχεία αυτά ενώ είναι του 2008 φαίνεται να ισχύουν ακόμα, καθώς από τότε μέχρι σήμερα έχουν καταργηθεί ή/και συγχωνευτεί ΜΑΖΙΚΑ σχολικές μονάδες και τμήματα ενώ ελάχιστα νέα δημιουργήθηκαν ή χτίστηκαν!

Την ίδια ώρα βεβαια οι ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί όπως επίσης και οι ιδιωτικές σχολές κατάρτισης κάνουν τρελούς τζίρους προσφέροντας πολύ ακριβά αυτό που είναι υποχρεωμένο -από τους ίδιους τους νόμους του- να προσφέρει το κράτος μέσω του δημόσιου & δωρεάν εκπαιδευτικού συστήματος. Έστω, αυτού που υπάρχει κι ας μην ικανοποιεί τις ουσιαστικές και σύγχρονες ανάγκες μόρφωσης και διάπλασης της νεολαίας!

Περίπτωση 1η: 32ο & 89ο Νηπιαγωγεία

 • Συγκατοικούν (;;;) εδώ και χρόνια με το 62ο Δημοτικό Σχολείο στη Λέλας Καραγιάννη.
 • Έχουν ανάγκη τα δικά τους σύγχρονα και ιδιόκτητα κτίρια.
 • Έχουν το δικό τους ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΜΕΝΟ και ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ χώρου εντός του οικοπέδου του «ΒΟΤΡΥΣ».
 • Περιμένουν να χτιστούν εδώ και δεκαετίες…
 • Δεν αποτέλεσαν προτεραιότητα για καμία Κυβέρνηση και για καμία Δημοτική Αρχή μέχρι τώρα.
 • Ακόμα και τώρα που οι ελλείψεις εμποδίζουν την υλοποίηση της «νομοθετημένης» Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥΣ!

Περίπτωση 2η: 9ο ΕΠΑΛ

 • Από το 1999 έως το 2017 (18 χρόνια!!!) οι Κυβερνήσεις και οι Δημοτικές Αρχές ΟΛΩΝ των αποχρώσεων κράτησαν το σχολείο αυτό και τους μαθητές του στα κοντέινερ της συμφοράς και της ντροπής.
 • Παρά όλα αυτά, είμαστε σε θέση να γνωρίσουμε πως οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά βρήκανε τον τρόπο και τα κίνητρα να κάνουν όσο πιο καλή δουλειά μπορούσαν δεδομένων των συνθηκών!
 • Έπειτα, το σχολείο μεταφέρθηκε στο Κολωνό μαζί με το 3ο ΕΠΑΛ…. Τότε, ειπώθηκε πως ο λόγος της μετακίνησης ήταν για «να δοθεί χρόνος στην ΚΤΥΠ για να ανεγερθεί το καινούργιο σχολικό κτίριο» (ψέμματα «αριστερών» κυβερνώντων!). Ταυτόχρονα υπήρχε δέσμευση για μεταφορά των μαθητών από τα Σεπόλια στον Κολωνό.
 • Όχι μόνο δεν ίσχυσε ΤΙΠΟΤΑ από αυτά (ούτε η μεταφορά…) αλλά στο 9ο ΕΠΑΛ καταργήσανε τον Τομέα Υγείας & Πρόνοια ο οποίος «δόθηκε» στο γειτονικό 3ο ΕΠΑΛ, ενώ ΔΕΝ εγκρίθηκε το 2019 η λειτουργία Α΄τάξης. Ουσιαστικά ΘΕΛΟΥΝ να το ΚΛΕΙΣΟΥΝ αλλά πριν από αυτή την απόφαση το «ξεπουπουλιάζουν»…
 • Η μία κυβέρνηση (ΝΔ) μετά την άλλη (ΣΥΡΙΖΑ) και οι προηγούμενες και η επόμενη… και προφανώς οι Δημοτικές Αρχές δε βρήκανε μέχρι τώρα κάποιο λόγο (!) να χτιστεί ένα σύγχρονο Επαγγελματικό Λύκειο στα Σεπόλια παρά το γεγονός ότι έχει δικό του ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΜΕΝΟ και ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ χώρου εντός του οικοπέδου του «ΒΟΤΡΥΣ» !
 • Οι μαθητές της γειτονιάς μας, που θα επιλέξουν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση είναι υποχρεωμένοι -λες και είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού- να αλλάζουν περιοχές και Δήμους αναλόγως την ειδικότητα που θα επιλέξουν.
 • Παιδιά 15 ετών να πηγαίνουν κάθε μέρα επί χρόνια στον Κολωνό, στο Περιστέρι, στη Νέα Φιλαδέλφεια, την Καλλιθέα, το Μεταξουργείο και αλλού λες και πρόκειται για ενήλικες που πάνε στην εργασία τους. Αλήθεια; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στα μορφωτικά τους δικαιώματα, στη πρόοδό τους, στη προσήλωσή τους; Μπορούν οι γονείς να παρακολουθήσουν την πορεία των παιδιών τους και να συμβάλλουν αν χρειαστεί όταν το σχολείο τους είναι τόσο μακρία;
 • Μία τεράστια περιοχή (Σεπόλια, Κάτω Πατήσια, Θυμαράκια, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Παντελεήμονας, Σταθμός Λαρίσης) ουσιαστικά ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ τα στοιχειώδη μορφωτικά δικαιώματα των χιλιάδων παιδιών που ζουν εκεί αφού δεν έχει σχολική μονάδα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης!

Τα παραπάνω δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις είναι όμως εξαιρετικά χαρακτηριστικές για το τι εννοούν οι Κυβερνήσεις και οι Δημοτικές Αρχές όταν μιλάνε για «ανάπτυξη», «ευκαιρίες», «δυνατότητες», «ανάγκες», «εκσυγχρονισμό» και άλλα τέτοια…

Ενώ βρίσκουν πάντα χρήματα για παχυλές επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και στηρίζουν την κερδοφορία τους…
Ενώ δίνουν εκατομμύρια ευρώ για «μεγάλους περιπάτους» εν μέσω πανδημίας και κρίσης σε χρόνο μηδέν…
Ενώ είναι πρώτοι και καλύτεροι στις αγορές όπλων και εξοπλισμών που δεν έχουν να κάνουν με την άμυνα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας…

Για τη Σχολική Στέγη και για τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας στα Σεπόλια και αλλού…δε ξέρουν…, δεν είδαν…, δε νομίζουν…, ψάχνουν…, θα το σκεφτούν… … …

Τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες κάθε εργατικής – λαϊκής οικογένειας στα Σεπόλια ειδικά για τη Σχολική Στέγη και ειδικά για το οικόπεδο του «ΒΟΤΡΥΣ» είναι τα εξής:

 • Ανέγερση ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ σε τμήμα του απαλλοτριωμένου και χαρακτηρισμένου γι αυτό το λόγο οικοπέδου του «ΒΟΤΡΥΣ», πράγμα που θα ενισχύσει την δυνατότητα υλοποίησης της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στα Σεπόλια σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια που πληρούν τα κριτήρια αντί για κοντέινερ και άσχετους χώρους κλεμμένους από τα Δημοτικά Σχολεία όπως θέλει να κάνει η Δημοτική Αρχή!
 • Ανέγερση ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 9ο ΕΠΑΛ σε τμήμα του απαλλοτριωμένου και χαρακτηρισμένου γι αυτό το λόγο οικοπέδου του «ΒΟΤΡΥΣ», πράγμα που θα επαναφέρει το 9ο ΕΠΑΛ στο φυσικό του χώρο, στα Σεπόλια και θα δώσει επιλογή και ευκαιρία στα παιδιά της γειτονιάς μας να παρακολουθήσουν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση σαν 15χρονοι μαθητές σε σύγχρονο κτίριο με επαρκή εξοπλισμό και υποδομή και όχι να γυρνάνε σαν την «αδικη κατάρα» στο μισό Λεκανοπέδιο όπως συμβαίνει σήμερα!

Να δυναμώσουμε τη διεκδίκηση!
Να δυναμώσουμε τον Σύλλογο που διεκδικεί!

Το πρόβλημα της Σχολικής Στέγης να μπει σε προτεραιότητα στους αγώνες των Συλλόγων Γονέων & των κατοίκων!

Η υλοποίηση της «Πρότασης Ανάπλασης» της «Αναγέννησης» για το «ΒΟΤΡΥΣ», το «ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ» και τα άλλα αδόμητα οικόπεδα επί της εθνικής οδού αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση με τις ελλείψεις στη Σχολική Στέγη που βιώνουμε στη γειτονιά!

Εμείς, με τους αγώνες μας, φροντίσαμε να παραμείνουν αυτοί οι χώροι ελεύθεροι και αδόμητοι για σχολεία, για πράσινο και για πολιτισμό ενώ οι Κυβερνήσεις και οι Δημοτικές Αρχές, με την πολιτική τους, φρόντισαν να μην έχουν μείνει παρά ελάχιστοι χώροι στο 4ο Διαμέρισμα και σχεδόν κανένας στα Σεπόλια!

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΟΙ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ