Ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της «Υπογειοποίησης των Σιδηροδρομικών Γραμμών»

Την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, εκπροσωπούμενο από τον Αντιπρόεδρο Νίκο Σοφιανό, τη Γραμματέα Νατάσσα Αυγίκου και το μέλος Παντελή Καβαλέρο, συναντήθηκε με τους εκπρόσωπους της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., κο Τσακίρη και κο Αποστολόπουλο, και με τον Διευθυντή Έργου του αναδόχου, κο Αναγνωστόπουλο, για να ενημερωθούμε σχετικά με την πορεία του έργου: “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΤΡΑΠΛΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΞΟΔΟΣ Σ.Σ. ΑΘΗΝΩΝ (Σ.Σ.Α.) – ΤΡΕΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ, ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕΠΟΛΙΩΝ” αλλά και να μεταφέρουμε προβληματισμούς και παράπονα κατοίκων που έχουν κοινοποιηθεί στον Σύλλογό μας το προηγούμενο διάστημα.

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων στην περιοχή όπως κλείσιμο της οδού Σιώκου, της εναπομείνασας ισόπεδης διάβασης στην οδό Ρόδου, της οδού Αγίου Μελετίου και της οδού Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και ολοκλήρωσης του έργου, μας απάντησαν ότι δεν υπάρχει, γιατί οι εργασίες εξαρτώνται από βοηθητικά έργα τα οποία θα πραγματοποιήσουν η ΕΥΔΑΠ για τις αποχετεύσεις ομβρίων και της ΕΔΑ Αττικής για τον αγωγό φυσικού αερίου, από τιςοποίες δεν έχουν σαφείς απαντήσεις για τις λύσεις που έχει προτείνει ο ανάδοχος.

Παρόλα αυτά, μας ενημέρωσαν ότι ΑΜΕΣΑ θα ξεκινήσει το σταδιακό κλείσιμο της οδού Κωνσταντινουπόλεως από την οδό Δαμβέργη έως την οδό Μανιακίου σε πρώτη φάση !

Θέσαμε επίσης το ζήτημα των των επιχειρήσεων που θα θιχτούν και ζητήσαμε έγκαιρη ενημέρωση ώστε να είναι προετοιμασμένοι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες, και μας διαβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει και ότι θα γίνει προσπάθεια, κάθε τμήμα της οδού Κωνσταντινουπόλεως να μένει κλειστό το μικρότερο δυνατό διάστημα το οποίο εκτίμησαν ότι θα είναι 15 μέρες.

Για τις ανισόπεδες διαβάσεις που κλείνουν και την προοπτική κατασκευής αερογεφυρών, μας απάντησαν ότι δεν είναι εφικτό, αφενός γιατί θα έπρεπε να γίνουνσε πολύ μεγάλο ύψος λόγω του δικτύου της ηλεκτροκίνησης, αφετέρου γιατί θα έπρεπε να καταληφθεί τμήμα του οδοστρώματος της οδού Κωνσταντινουπόλεως με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση αυτοκινήτων. Ζητήσαμε να μην κλείσει η διάβαση της οδού Ρόδου ταυτόχρονα με αυτή της οδού Δαμβέργη που δεν υφίσταται πλέον. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι από κάπου πρέπει να περνάνε τις γραμμές με ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης σταθήκαμε ιδιαίτερα στο ζήτημα του θορύβου, θέμα το οποίο αρκετοί κάτοικοι μας έχουν θίξει επανειλημμένα. Μεταφέραμε τα παράπονα των κατοίκων ιδιαίτερα για τις ώρες κοινής ησυχίας και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει έστω κάποια ολιγόωρη διακοπή των εργασιών το μεσημέρι. Η απάντηση των υπευθύνων της κοινοπραξίας ήταν ότι εφαρμόζουν τα όρια θορύβου που ορίζει η νέα περιβαλλοντική μελέτη και ότι αυτό που επιδεινώνει την κατάσταση είναι η προσθήκη των θορύβων από το αστικό περιβάλλον. ΑΠΟΨΗ του Συλλόγου μας παραμένει πως η εταιρεία οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα και εφικτά μέτρα για την μείωση της όχλησης των κατοίκων. Δεν είμαστε ειδικοί ούτε αρμόδιοι για τις μετρήσεις και τα όρια όμως διατυπώνουμε ξανά το ζήτημα της ολιγόωρης έστω διακοπής των εργασιών που παράγουν σοβαρούς θορύβους το μεσημέρι!

Οι υπεύθυνοι της κοινοπραξίας μας ενημέρωσαν, ότι από τη νέα χρονιά σκοπεύουν να εγκαταστήσουν στο οικόπεδο στη συμβολή των οδών Στενημάχου και Κωνσταντινουπόλεως εξοπλισμό σχετικό με την εκτέλεση των εργασιών συγκεκριμένα «μηχάνημα με συγκρότημα γεννητριών». Κάτι τέτοιο πιθανότατα να προκαλέσει επιπλέον ηχορύπανση και αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτό. ΑΠΟΨΗ μας είναι ότι αν υπάρχουν άλλες λύσεις και εφόσον είναι εφικτές θα πρέπει να προτιμηθούν.

Για το πρόβλημα των φερτών υλικών (λάσπες, χώματα, πέτρες) που παρασύρονται με τις βροχοπτώσεις, μας ανέφεραν την άποψή τους ότι το πρόβλημα δημιουργείται από την έλλειψη αποχέτευσης ομβρίων στην οδό Λιοσίων και ότι «προσπαθούν» να μετριάσουν τις συνέπειες αλλά το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά. ΑΠΟΨΗ μας είναι ότι πρέπει να πάψει η διοχέτευση αυτών των υλικών στα στενά της γειτοινιάς καθώς είναι -εκτός των άλλων- και επικίνδυνο και ότι πρέπει να πάρουν σοβαρά μέτρα γι αυτά τα ζητήματα καθώς τα έργα θα κρατήσουν και αυτόν και τον επόμενο χειμώνα!

Τέλος, απαντώντας σε ερώτημά μας, μας ενημέρωσαν ότι, ένα ζήτημα πολλών χρόνων για τη γειτονιά και διαχρονικό αίτημα της «Αναγέννησης», αυτό της διάνοιξης της οδού Κωνσταντινουπόλεως από Δαμβέργη έως Σιώκου θα πραγματοποιηθεί. Περί αυτού αναμένουμε καθώς από το Δήμο Αθηναίων δεν έχουμε κάποια σχετική πληροφόρηση.

Ενημερώνουμε τους κατοίκους της γειτονιάς πως η «Αναγέννηση» θα συνεχίσει να παρακουλουθεί, να ενημερώνει και να παρεμβαίνει όποτε κρίνεται αναγκαίο σχετικά με την ταχύτατη ολοκλήρωση των έργων και την ελάχιστη δυνατή όχλιση των κατοίκων!

Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει και άλλο καθώς το εργοτάξιο θα επεκταθεί και ζητήματα όπως στάθμευση, όχληση, μετακίνηση, πρόσβαση κ.α θα μας απασχολήσουν ξανά και ξανά!

Το κράτος (Υποργείο Υποδομών, Δήμος Αθηναίων, άλλες υπηρεσίες) θα πρέπει να εξασφαλίσουν με ελέγχους και με παράλληλα μέτρα την όσο το δυνατόν εύρυθμη οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική ζωή της γειτονιάς ενώ η εταιρεία ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να παίρνει μέτρα γι αυτό.